Totul despre caria dentară

Dintele este format din 4 componente și anume, smalțul (exteriorul dur al coroanei), dentina (consistența osoasă de sub smalț și cement), cementul (partea care susține dintele în osul alveolar) și pulpa dentară (partea moale din interiorul dintelui, ce conține nervii și vasele sangvine).

Caria dentară reprezintă leziunea care distruge țesuturile dure ale dintelui și apare în urma atacului acid și repetat asupra smalțului. Alimentele pe care le consumăm favorizează depunerea bacteriilor pe dinți, care dacă nu sunt curățate prin periaj, se acumulează și se metabolizează, producând acizi ce atacă smalțul. Astfel că, nu contează atât de mult cantitatea de zaharuri pe care o consumăm ci diferența o face timpul în care lăsăm bacteriile să acționeze pe dinți.

Astfel, caria dentară începe prin formarea acestei plăci bacteriene, care acționează împreună cu alți factori ca și, structura dintelui (stabilită genetic, ereditară), alimentația personală și bacteriile regăsite în cavitatea bucală. Este un thumbfenomen de origine externă, deci nu va afecta niciodată dinții incluși sau neerupți, ale căror suprafețe externe nu sunt expuse direct mediului bucal. Mai mult decât atât, în fazele incipiente aceasta nu poate fi detectată decât de medicul dentist, în momentul în care caria este observată și de către pacient, înseamnă ca este deja într-o stare avansată. Caria se manifestă incipient, printr-o colorație albă, ce ajunge ulterior la culoarea maro. Apoi apare o cavitate, care netratată, continuă să se extindă, producând și inflamarea pulpei dentare. În acest stadiu este necesar, ca pe lângă tratarea cariei, să se îndepărteze și pulpa și să se obtureze canalul radicular.

Factorii ce duc la formarea cariilor diferă de la caz la caz, dar printr-un control medicul ne va putea spune dacă prezentăm un risc mare sau mic de apariție a cariilor și ce trebuie să facem pentru a evita apariția lor.

În funcție de leziunile, evoluția și perioada de acțiune a bacteriilor pe țesutul dentar, cariile sunt de mai multe tipuri. Cele mai comune și ușor de identificat leziuni sunt:

  • cariile de smalț (reprezintă leziunile incipiente sau inițiale)
  • cariile de dentină (corespund cariilor cavitare ce afectează smalțul și dentina)
  • cariile de cement (regăsite pe suprafața radiculară și afectează cementul și dentina)

În funcție de profunzimea cavității, fapt ce va stabili și tipul de tratament, cariile sunt de 4 tipuri:evolutia-cariei-dentare

  • caria superficială (este incipientă și afectează smalțul)
  • caria de adâncime minimă (leziunea se întinde până la punctul de contact dintre smalț și dentină)
  • caria profundă (leziunea afectează smalțul și dentina aproape în totalitate)
  • caria penetrantă (afectează camera pulpară)

Cu cât identificăm mai repede leziunea carioasă, cu atât putem împiedica agravarea plăcii bacteriene și deci transformarea ei în carie. Recomandarea noastră este să apelați la periajul dentar ori de câte ori simțiți nevoia, pentru a preveni deteriorarea dintelui.  Cu toate că incidența cariilor dentare este extrem de crescută, acestea se pot preveni și trata foarte ușor, cu condiția respectării igienei orale.

Pentru întrebări, posibilități de tratament sau alte informații, vă stăm la dispoziție, la telefon: 0264-536945 / 0744-144097, sau pe e-mail: anadentcluj@gmail.com.

Comentarii