Contenția dentară

contentie-fixa

Dacă ați urmat tratamentul cu aparat dentar, la finalul acestuia va fi nevoie de aplicarea unor dispozitive speciale, numite contenție. Aparatele de contenție sunt dispozitive ortodontice realizate din sârmă de oțel inoxidabil și plastic și pot fi detașabile sau fixe. Scopul acestui dispozitiv este de a menține alinierea corectată a dinților. În această perioadă, țesuturile gingivale și osoase din jurul dinților se mișcă sau își remodelează poziția. Uneori, dinții se pot alinia mai rapid decât țesuturile din jurul lor. Prin urmare, dinții pot părea a fi drepți, dar odată ce aparatele dentare sunt eliminate, poate apărea recidiva, poziția dinților revenind rapid la forma anterioară tratamentului ortodontic, motiv pentru care se apelează la contenție.

De asemenea, contenția poate fi soluția pentru a trata mai multe probleme ortodontice minore, cum ar fi un mic decalaj sau un singur dinte ușor nealiniat. Scopul acestei proceduri este deci, de a preveni recidiva malocluziei, menținând dinții în poziția corectă o anumită perioadă de timp, până când țesuturile aparatului dento-maxilar se adaptează noilor condiții din cavitatea orală.

Stabilizarea se face prin aplicarea unui conformator rigid- o gutieră pe arcada superioară care se va purta o perioadă egală cu perioada în care a acționat aparatul ortodontic. Pe arcada inferioară contenția este reprezentată de un menținator lipit pe interiorul dinților, de obicei un fir metalic mascat de material compozit, colat pe mai mulți dinți. La pacientul adult contenția are caracter permanent exceptând situația în care contenția se va realiza prin lucrări protetice.

Principiile contenției:

  • Contenția se va realiza imediatdupă îndepărtarea brakeților.
  • Contenția trebuie să fie adaptată la malocluzia inițială, iar forțele aplicate să continue acțiunea celor exercitate de arcul aparatului ortodontic.
  • Contenția va fi, pe cât posibil, fixă, în funcție și de dorința pacientului. O contenție efectuată cu sisteme mobilizabile nu este la fel de eficientă ca una fixă, iar intermitențele sunt frecvente, de obicei din pricina necomplianței pacientului.

Pentru mai multe informații, specialiștii cabinetului nostru vă stau la dispoziție! Pentru programări vă rugăm să ne contactați la 0744-144097 sau 0264-536945!

Comentarii