Evicțiunea gingivală

 

 

Evicțiunea gingivală este un proces realizat cu scopul obţinerii unei amprente dentare corecte și de bună calitate. Amprenta dentară este folosită în tratamentele de restaurare protetică, iar obținerea urmărește mai multe etape, una dintre ele  fiind evicțiunea gingivală, care asigură spațiul corespunzător aplicării materialului pentru amprentarea subgingivilă.

Tehnica de evicțiune gingivală se realizează întotdeauna pe câmp uscat. Înainte de a asigura un spaţiu adecvat materialului care va amprenta subgingival, trebuie să avem un control optim al fluidelor orale. Acest control se poate face prin izolarea uzuală cu rulouri de vată şi aspirator sau prin folosirea de medicaţie antisialogogă cu mare precauţie.

3031867materiale_amprenta

Tehnicile cele mai folosite pentru efectuarea evicțiunii gingivale sunt:

Tehnica mecanică – poate fi realizată în două feluri, primul prin plasare şnurului de bumbac în şanţul gingival şi al doilea prin utilizarea spumei pentru evicţiune gingivală.

Tehnica chemo-mecanică – aceasta presupune introducerea unui şnur de bumbac preimpregnat sau impregnat manual cu o substanţă astringentă, care va determina pe lângă evicțiunea propriu-zisă şi controlul local al fluidelor orale.

Firele din bumbac folosite pentru această procedură pot fi de mai multe feluri, precum și substanţele astringente folosite. Firele cu mijlocul gol sunt mai des folosite de către medicii stomatologi, întrucât  sunt mai ușor de introdus în șanțul gingival. În plus, au capacitatea de a absorbi mai multă substanță cu rol în controlarea fluidelor. De asemenea, grosimea firelor poate varia între 0.4 – 1.5 mm. Substanţele folosite pentru impregnarea firelor sunt în general clorura de aluminiu, sulfatul de fier şi epinefrina.

Tehnicile alternative pentru realizarea evicțiunii, sunt rar folosite de către medicii stomatologi din cauza contraindicațiilor și a riscurilor pe care unele dintre ele le ridică. Dintre aceste tehnici, se remarcă: tehnica laserului; tehnica electrochirurgicală; chiuretajul rotativ. Prin tehnica realizată cu ajutorul electrocauterului, se pot obţine rezultate satisfăcătoare, însă aceasta prezintă o serie de contraindicaţii importante.

După ce s-a realizat corespunzător evicțiunea gingivală, se va aplica în mai puţin de 30 de secunde materialul de amprentă şi se va menţine până când va face priză, respectând indicaţiile producătorului, pentru a obţine o amprentă excelentă şi apoi nişte coroane sau punţi dentare pe măsură.

Specialiștii cabinetului nostru vă stau la dispoziție! Pentru programări vă rugăm să ne contactați la 0744-144097 sau 0264-536945!

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s