Să ne cunoaștem mai bine periuța de dinți

scurta-istorie-a-periutei-de-dinti

 

Prima periuță de dinți a apărut în anul 3000 î.d.Hr., suferind de-a lungul timpului numeroase modificări. Materialele din care erau confecționate variau de la crengile unor arbori cu esențe aromatice sau crengi de bambus, la păr de animale, pene de gâscă sau oase. Prima periuță de dinți cu peri a fost inventată de Imperiul Chinez în secolul al XV-lea . Era confecționată din păr de pe gâtul mistrețului siberian, fixat pe un mâner din os sau din bambus și aveau forma unei pensule.

Începând cu anul 1938, când a fost introdus prima oară nylonul ca materie primă pentru  confecționarea perilor, povestea periilor de dinți a devenit colorată și diversificată: mânere din plastic sau din lemn, cu design diferit, peri de diverse mărimi și durități, utilizări diversificate.

Periuța de dinți electrică cu mișcare rotativă a fost lansată pe piață de abia în anul 1987.
În ziua de azi ne putem bucura de foarte multe modele pentru periuța de dinți și putem alege una potrivită nevoilor noastre.

Cum alegem periuța de dinți?

Este bine să luăm în considerare următoarele criterii în procesul de alegere:

  • Potrivirea acesteia cu nevoile noastre medicale;
  • Abilitatea de a o mânui ușor;
  • Consistența perilor să fie cea potrivită;
  • Atenție la înlocuirea periodică a lor – periuțele cu peri naturali se schimba o dată la 1,5 luni, cele cu peri din plastic o dată la 3 luni;

Alte recomandări în alegerea periuței de dinți:

– Mânerul periuței de dinți trebuie să permită menținerea acesteia pe suprafața dentară, să nu alunece în timpul folosirii; o curbură a mânerului ajută în adaptarea periuței în zonele distale unde se ajunge dificil.

– Capul periuței de dinți trebuie să fie suficient de mic, pentru a ușura pătrunderea corectă în toate zonele arcadelor dentare, dar destul de lung, pentru a acoperi mai mulți dinți de o dată.

– Variantele periuțelor de dinți cu dispozitiv pentru curățarea limbii pot fi de ajutor în igiena orală, în cazul în care nu ne dorim să folosim unul special destinat acestei utilizări.

Să ne cunoaștem mai bine periuța de dinți:

Clasificarea periuțelor de dinți se face în funcție de:

– natură, proveniența perilor: cu peri naturali (de porc, cămila), cu peri artificiali (nylon)

– categoria de vârstă căreia i se adresează: pentru copii- pentru adulți

– scopul căreia îi este destinată: pentru periajul suprafețelor accesibile dentare, pentru periajul zonelor interdentare, pentru periajul molarilor de minte, periuțe ortodontice, pentru igienizarea aparatelor ortodontice

– densitatea și flexibilitatea perilor: soft (moale), medie, dură (hard)

– de asemenea, periuțele pot fi acționate electric sau manual.

Periuțele de dinți pentru copii

Pentru copii putem opta pentru o periuță de dinți electrică, deoarece rotațiile acesteia suplinesc mișcările stângace ale copiilor în ceea ce privește periajul, astfel procedura de igienizare este mai eficientă.

Periuțele de dinți pentru adulți

Perii naturali de proveniențe diferite (porc, cămila etc) sunt mai flexibili decât cei din nylon și curăță foarte eficient suprafețele dentare, însă se deteriorează mai ușor, fiind necesară schimbarea periuței o dată la 1,5 luni, față de o dată la 3 luni în cazul perilor artificiali. Perii de nylon au avantajul standardizării lor, al faptului că pot avea martori de uzură, pot avea colorații, aranjamente și dimensiuni diferite, astfel încât și scopul utilizării lor poate fi diferit. Periuțele electrice, create inițial pentru copii și persoane cu diferite handicapuri, au în acest moment o recomandare mai largă, îndepărtând o cantitate mai mare de placă bacteriană într-un timp mai scurt, datorită funcționării cu 7000-30000 rotații pe minut. Alte avantaje ale periuței electrice: nu necesită îndemânare deosebită, este mai ușor de utilizat, poate produce unde sonice ce ajuta la îndepărtarea rapidă a plăcii bacteriene, reduce petele dentare și îmbunătățește sănătatea gingivală.

Indiferent de ce periuță de dinți veți alege, este foarte important să mențineți un comportament de igienă constant și să apelați la un control periodic.

Specialiștii cabinetului nostru vă stau la dispoziție! Pentru programări vă rugăm să ne contactați la 0744-144097 sau 0264-536945!

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s