Gingivectomia

gingivectomia

Gingivectomia reprezintă îndepărtarea chirurgicală a ţesutului gingival în exces, fiind o intervenție parodontală minoră, prin care se excizează pungile parodontale supraosoase și țesutul gingival bolnav din jurul unuia sau mai multor dinți. Gingivectomia este o procedură rapidă, minoră și nedureroasă, ce are o durată de maximum o oră.

Gingivectomia mai este folosită și în scop estetic pentru a alungi coroana dintelui, în hiperplazie gingivală, sau pentru a realiza o extracție sau o obturație. Această procedură se relalizează doar după ce au fost încercate alte metode nechirurgicale de ameliorare a afecțiunii și înainte ca boala să avanseze până în punctul de a pune în pericol ligamentele și suportul osos al dinților.

Creşterea în exces a gingiei  poate apărea în următoarele cazuri: în jurul unor coroane sau cape de acoperire a unor bonturi la pacienții cu proteze mobilizabile totale sau parţiale, care nu sunt menţinute constant pe câmp în cazul purtătorilor de aparate ortodontice fixe. Mobilizarea dinţilor şi prezenţa plăcii bacteriene pot determina creşterea în exces a gingiei ca o reacţie de apărare.

Cum se realizează gingivectomia?

Această intervenție chirurgicală se efectuează fie cu ajutorul unui bisturiu, fie cu o unitate cu laser. Pentru această metodă de intrevenție chirurgicală, se administrează anestezie locală și se realizează câte o jumatate de arcadă în timpul unei ședinte de aproximativ o oră. Inițial, se realizează o mică incizie, urmată de îndepărtarea țesutului gingival problematic. La final, se folosește un pansament chirurgical în zona în care s-a efectuat gingivectomia, cu scopul de a proteja gingiile și dinții de eventuale infecții.

Îngrijirea post-gingivectomie

În următoarele zile de la intervenție, se indică o dietă alimentară moale, respectarea şedinţelor zilnice obligatorii de periaj dentar, care se va efectua cu blândeţe în jurul zonei sensibile operate şi utilizarea apei de gură cu clorhexidină. Se recomandă evitarea consumul de băuturi fierbinţi, a alimentelor tari, sărate, condimentate precum şi a fumatului care au efect iritant şi întârzie vindecarea postoperatorie.

Perioada de vindecare poate fi mai scurtă sau mai lungă, dar cu aproximaţie, în 3-4 săptămâni ar trebui să fie vizibil aspectul final şi vindecarea gingiei operate. De cele mai multe ori, intervenţia de gingivectomie este urmată de una de gingivoplastie, adică remodelarea marginii gingivale, pentru a obţine un rezultat cât mai apropiat de aspectul natural.

Pentru mai multe detalii, cabinetul ANAdent vă stă la dispoziție! Programări la 0744-144097 sau 0264-536945!

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s