Reconstituirea dentară cu pivot de fibră de sticlă

images

 

Pivotul este baza unei viitoare lucrări dentare, fiind cunoscut şi sub numele de ştift sau reconstituire corono-radiculară. El este dintr-o singură bucată: o parte intră în rădăcină, iar cealaltă, numită coronară, rămâne deasupra gingiei. Pivoţii pot fi metalici, turnaţi în laboratorul de tehnică dentară, sau din fibră de sticlă.

Pivotul este indicat pentru dinţii care au coroana dentară distrusă şi nu se mai pot plomba. Partea radiculară stă de fapt în canalul dintelui, de aceea este necesar ca nervul să fie scos. Pivotul îi conferă rezistenţă dintelui şi suport pentru viitoarea lucrare dentară. Manopera de realizare a pivotului este nedureroasă, deoarece nervul dintelui a fost deja extirpat.

Reconstituirea dentară cu pivot din fibră de sticlă presupune următoarea procedură:

Se aplică această procedură unui dinte cu distrucție masivă din care fie a rămas doar rădăcina, fie mai are unul sau doi pereți care nu conferă dintelui o rezistentă suficientă pentru o reconstituire simplă din compozit, o coroana sau un inlay. Așa că acest dinte trebuie reconstiuit pentru a fi perfect funcțional, atât din punct de vedere estetic cât și pentru a rezista la presiunile exercitate în timpul masticației. Înainte de începerea reconstrucției, dintele trebuie tratat endodontic, respectând toate etapele acestui tratament. Rezultatul va fi verificat printr-o radiografie dentară. Dacă aceste etape au fost respectate corect, procedura reconstituirii poate să înceapă.

Prima etapă a tratamentului este izolarea dintelul cu o membrană de cauciuc, numită digă, care va proteja dintele de contactul cu saliva. Există cazuri în care, în urma unor contraindicații, nu se poate folosi diga, iar izolarea dintelui se va face cu ajutorul  rulourilor de vată.

Operațiunea propiu-zisă presupune cunoașterea lungimii canalului dintelui pentru că pivotul nu trebuie să ajungă mai aproape de 4-5 mm de varful dintelui (apex).  În funcție de lungimea acestuia medicul stomatolog decide de câți pivoți vor fi folosiți și pe ce canale vor fi aplicați. Se pregătesc canalele, cu freze speciale, cu diametre din ce în ce mai mari, panâ se atinge un diametru necesar pentru ca pivotul să intre în contact direct cu peretele dintelui. Când s-a atins diametrul dorit se cimentează pivotul, folosindu-se un ciment dual. Avantajul folosirii cimentului dual este faptul că și materialul aflat la vârful pivotului se va intări, chiar dacă lumina ultravioletă nu a ajuns pană acolo. După ce s-a realizat cimentarea, urmează reconstituirea efectiva a dintelui

Avantajele oferite de o astfel de reconstituire, față de reconstituirile clasice cu pivoți și pini metalici:

  • este estetic – culoarea acestuia este apropiată de a dintelui.
  • nu corodează – neconținând metal nu se oxideaza și nu afectează țesutul dentar, osos sau gingival.
  • are o oarecare elasticitate și nu produce fracturi radiculare.
  • este ușor de aplicat, ușor de indepartat.
  • nu dă reacții alergice – este biocompatibil.

Pentru mai multe detalii, cabinetul ANAdent vă stă la dispoziție! Programări la 0744-144097 sau 0264-536945!

 

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s