Periuța electrică vs periuța manuală de dinți

Periuță de dinți clasică sau electrică? Și voi v-ați pus această întrebare cel puțin odată atunci când v-ați aflat în fața raftului cu produse destinate sănătății orale, nu-i așa?

Alegerea între o periuță electrică și una manuală e destul de controversată, iar păreriel rămân destul de împărțite, deși majoritatea studiilor arată că ambele tipuri de periuțe, utilizate corect, realizează în egală măsură o igienizare bună, cel puțin pentru zonele accesibile. Pentru a vă ușura însă alegerea ne-am gândit că ar fi util să vă prezentăm detaliat beneficiile fiecărui tip de periuță.

Periuța de dinți electrică 

Primele periuțe electrice au apărut în anul 1939 şi  erau destul de rudimentare față de modelele zilelor noastre, mai aleas că zona activă era formată doar din filamente de plastic. După  anul 1960, au apărut şi periuţele electrice cu partea activă formată dintr-o pâlnie de cauciuc moale, aceasta fiind responsabilă de executarea acelei mişcări de rotaţie considerată foarte eficientă în igienizarea orală.

Iată câteva dintre avantajele utilizării periuței electrice:

 • Curăță mai ușor aparatele dentare și implanturile dentare;
 • Curăță mai ușor cavitatea bucală a pacienților cu tratamente protetice complexe;
 • Îmbunătățesc sănătatea orală la pacienții care primesc tratament pentru boli gingivale;
 • Reduc petele de suprafață;
 • Combat gingivita mai bine decât periuțele manuale;
 • Periuțele de dinți electrice permit pacienților cu dexteritate manuală limitată să se spele pe dinți în mod eficient.
 • Timpul destinat perierii este mai scurt;
 • Sunt mai ușor și comod de folosit, trebuind doar sa fie mișcate pe suprafețele dentare, ele rotindu-se și vibrând automat;
 • Dețin funcții suplimentare care transformă periajul într-o experiență mai plăcută: cronometru, senzori de presiune, luminițe, sunete, mâner ergonomic, etc.

Periuța de dinți manuală

Primele periuțe de dinți datează încă din anul 3500 i. Hr și au fost de fapt niște mici bețe ce se mestecau, crenguțe defibrate la un capăt pe care egiptenii și babilonienii le foloseau pentru a-și curăța dinții. Dacă vorbuim însă de strămoșul periuței de dinți în forma în care aparea ea astăzi, atunci invenția aparține chinezilor, care au confecționat primele periuțe folosind bambus pentru coadă și păr de pe gâtul mistreților siberieni pentru peri.

Avantajele periuței de dinți manuale:

 • Periuțele manuale sunt mai ieftine, mai accesibile și mai ușor de transportat;
 • În cazul periuțelor claseice se poate controla presiunea exercitată pe dinți și gingii. Folosind o periuță electrică nu putem simți la fel de bine presiunea exercitată asupra dinților, iar în unele cazuri o presiune mare determină afectarea smalțului, cauzând durere, sensibilitate și chiar risc crescut de apariție a cariilor;
 • Sunt mai sigure și mai ușor de utilizat în cazul copiiilor;
 • Permit o curățare riguroasă a cavității bucale printr-un periaj corect. Periuțele manuale pot fi manevrate mai ușor pentru curățarea corectă a limbii și a cavității bucale, fiind totodată și mai flexibile.

Indiferent de tipul de periuță de dinți pe care îl preferați sau pentru care veți opta de acum înainte trebuie să vă reamintim că pentru menținerea sănătății orale vizitele la stomatolog și procedurile de igienizare profesionale (periaj, detartraj) efectuate în mod regulat sunt necesare.

Și nu uitați, cabinetul ANAdent vă stă la dispoziție pentru orice problemă de sănătate orală. Pentru programări sau informații contactează-ne la nr. de tel: 0264-536945 / 0744-144097!

Reclame

Un comentariu la “Periuța electrică vs periuța manuală de dinți

 1. Este adevarat ca o peritua de dinti electrica este mai eficienta decat una manuala. In primul rand, cu periuta electrica este mult mai usor de curatat maselele din partea din spate a cavitatii bucale. Prin miscarea de rotatie a perilor, acestia acopera toata maseaua si reusesc s-o curete, in timp ce cu o periuta normala (manuala) nu putem avea acces asa usor in acea zona.

  Singurul dezavantaj pe care-l gasesc la o periuta electrica este pretul, insa exista modele accesibile oricarui buzunar. Cred ca este o investitie ce merita a fi facuta.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s