Ce este apexifierea?

Pentru pacienții noștri și cititorii blogului este important să cunoască procedurile pe care urmează să le aplicăm în momentul în care trebuie rezolvate anumite probleme orale, de aceea continuăm seria articolelor cu caracter informativ-explicativ din lumea sromatologiei.  Prin intermediul acestor articole dorim să consolidăm încrederea, creând o punte comunicațională și să răspundem întrebărilor pe care pacienții le pot avea în momentul în care intenționează să apeleze sau apelează la serviciile noastre. Articolul curent vine să răspundă următoarei întrebări: Ce este apexifierea și ce presupune această tehnică?

În mod normal, dinții au rădăcini conice și conțin canale radiculare care se subțiază de la coroană până la capătul rădăcinii acestora. În general, problemele ce apar la nivelul canalelor radiculare pot fi tratate prin metode convenționale, însă, ce se întâmplă dacă aceste canale nu se închid? În această situație ne confruntăm cu un apex deschis. Apexul reprezintă vârful rădăcinii, iar în momentul în care acesta este deschis complică procedurile aplicate pe canalele radiculare deoarece acestea nu se pot închide prin metodele convenționale. Apexul deschis poate fi  generat de dezvoltarea incompletă a dinților sau de erodarea rădăcinilor prin resorbție. În aceste situații, se efectuează o procedură numită apexifiere.

Apexifierea este un procedeu prin care se formează o barieră calcifiată la nivelul apexului sau peste apexul deschis în canalul radicular și în țesuturile periapicale (țesuturile din jurul rădăcinii dintelui), după moartea pulpei. Aceasta duce la turtirea capătului rădăcinii. Apexificarea este realizată cu scopul de a forma o barieră dură la capătul rădăcinii care prezintă un apex deschis. Astfel canalul radicular poate fi închis normal. Apexifierea este un proces care, în cele mai multe cazuri, este de succes, însă în unele cazuri, bariera de la rădăcină nu se formează sau procesul de resorbție continuă. În aceste cazuri este nevoie de tratament chirurgical sau chiar extracție.

Cum are loc procesul de apexifiere?

  • Îndepărtarea pulpei, curățarea și pregătirea canalelor radiculare cu scopul îndepărtării dentritusurilor toxice și bacteriilor;
  • Plasarea unor substanțe sau paste în canal astupate de un material de umplere temorar (substanțele trebuie reumplute periodic);

Durata tratamentului

Tratamentul variază în funcție de situație, însă intervalele de schimbare a substanței/pastei vor fi determinate și pot varia de la 2-4 luni.

Dacă aveți probleme dentare, sau doriți să realizați un control de rutină pentru a preveni aceste probleme, vă așteptăm cu drag la cabinetul nostru! Programări la: la 0744-144097 sau 0264-536945!

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s