Cum putem preveni placa dentară?

Ce este de fapt placa bacteriană?

Placa bacteriană sau biofilmul dentar, cum mai este ea cunoscută, reprezintă acumularea de bacterii și resturi alimentare ce aderă la suprafețele dentare. Placa bacteriană este o substanță moale ce odată depusă pe dinți conduce la apariția unui miros neplacut (halena), a tartrului dentar prin mineralizarea acesteia și nu în ultimul rând la apariția inflamațiilor gingivale (gingivita) ce pot duce ulterior la boli parodontale.

În funcție de localizarea sa la nivelul dintelui placa bacteriană poate fi supra sau subgingivală. Cea supragingivală se depune pe toate suprafețele dentare, în special în șanțuri și fosete, în tim ce placa bacteriană subgingivală se depune în șanțul gingival și în pungile parodontale. Aceasta din urmă nu poate fi observate simplu cu ochiul liber, ci cu ajutorul unor substanșe colorante speciale sau prin palpare cu sonda dentară.

În cavitatea bucală se formează constant bacterii care încep să se hrănească cu salivă și resturi de alimente, luând naștere în acest fel binecunoscuta placă bacteriană. Cantitatea de placă bacteriană, timpul de formare, precum și localizarea sa diferă de la persoană la persoană și este influențată de o serie de factori precum: natura salivei, vârsta individului, dieta alimentară, igiena orală personală, ș.a.

Placa bacteriană se formează în 3 etape:

  • formarea peliculei primare care acoperă dintele – această peliculă are o structură organică și este formată din glicoproteine salivare, lichid cervicular și resturi celulare, care se depun în porozitățile smalțului, servind drept substrat nutritiv pentru dezvoltarea bacteriilor.
  • colonizarea bacteriană inițială a peliculei ce acoperă dintele – pelicula este acoperită imediat de bacteriile pioniere, iar placa bacteriană se formează în momentul depunerii primului strat de bacterii, celule epiteliale și polimorfonucleare.
  • maturarea plăcii bacteriene – odată formată, placa bacteriană continuă să fie colonizată de bacterii secundare, ajungând să conțină o cantitate foarte mare de germeni. Aproximativ în 30 de zile se formează placa bacteriană matură, aceasta având capacitatea de a metaboliza foarte ușor și repede zaharoza din alimente, producând acei acizi organici ce determină scăderea semnificativă a pH-ului și favorizează apariția cariilor.

Cum putem preveni sau scăpa de placa bacteriană?

Cea mai simplă metodă de prevenire și îndepărtare a plăcii bacteriene de pe dinți este periajul dentar. Formarea plăcii bacteriene are loc la aproximativ 12 ore după un periaj, astfel că recomandarea stomatologilor în acest caz este ca periajul, fie manual, fie electric,  să se facă corect de două ori pe zi folosind o pastă de dinți cu conținut de fluor. Periajul trebuie făcut dimineața înainte de micul dejun și seara după ultima masă. Poate că sună ciudat că îți recomandăm să îți periezi dinții înainte de micul dejun și nu după, nu-i așa? Adevărul este însă că în timpul somnului saliva devine mai vâscoasă, iar dimineața alimentele se vor ‘lipi’ mult mai usor pe dinți din această cauză, favorizând astfel acumularea de bacterii în timpul zilei.

Pe lângă un periaj corect și complet (acest lucru presupunând și folosirea aței dentare și a apei de gură), o altă metodă de prevenire a formării plăcii bacteriene o reprezintă evitarea alimentelor dulci și lipicioase. Mai mult decât atât, consumul de fructe (mere) şi legume (morcovi) după masă dislocă resturile organice depuse în zonele gingivo-dentare şi contribuie la o igienizare mult mai bună a cavităţii bucale.De asemenea un rol major îl are și efectuarea unei igienizări și a unui periaj profesional în cabinetele de stomatologie cel puțin odată la 6 luni.

Tu când ai fost ultima oară la stomatolog pentru o ședință de profilaxie și igienă orală? Programează-te acum la cabinetul ANAdent: 0264-536945 sau 0744-144097!

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s