Coroanele de zirconiu

Odată cu evoluția tehnologiei, în medicina dentară a apărut o noutate în ceea ce privește protetica dentară și anume coroanele din zirconiu.  Medicii stomatologi au posibilitatea de a alege un material estetic, puternic, pur, biocompatibil, care a revoluționat domeniul: zirconiul. Din perspectiva specialiștilor în protetică dentară, cea mai eficientă soluție pentru restaurarea dinților sunt coronițele de zirconiu, acestea având o transluciditate similară cu cea a dinților naturali.

Proprietățile dioxidului de zirconiu

Dioxidul de zirconiu este un material foarte rezistent, dur, de culoarea dintelui,iar în comparație cu metalul, acesta este frezat computerizat prin tehnologie CAD CAM, nu este turnat și nu se prelucrează manual în laborator.

Coroanele din ceramică pe zirconiu, fiind mai ușoare față de cele de metal, fac ca procesul de îmbinare a noilor lucrări protetice să se poate realiza mult mai repede. Acest lucru este foarte important în special în cazul pacienților cu punți dentare cu multe elemente. Din punct de vedere al biocompatibilității, posibilitatea unei reacții alergice din partea organismului se elimină aproape complet.

Zirconiul nu generează o sarcină electrică și nu corodează, nefiind un conductor electric. Acesta este motivul pentru care „linia neagră” care survine în timp la limita dintre coroana metalo-ceramică obișnuită și gingie să nu mai apară în acest caz. Având proprietatea de izolator termic, coroana dentară din zirconiu protejează totodată împotriva sensibilității neplăcute la cald și rece atunci când masticăm alimente la temperaturi foarte crescute sau foarte scăzute.

coroana-dentara-ceramica

Cum se obține coroana dentară din zirconiu?

  1. În prima etapă dintele este șlefuit, astfel se creează spațiu pentru viitoarea coroană dentară din zirconiu.
  2. Medicul dentist ia o amprentă, apoi va fi confecționat un model care reproduce exact bontul șlefuit de către medic. Datorită proprietăților zirconiului, coroana dentară făcută din acest material este mai subțire.
  3. Modelul este plasat într-un scanner ce recreează o imagine tridimensională pe computer a modelului. După terminarea procesului de proiectare pe calculator, datele sunt trimise la mașina de frezat. Coroanele din zirconiu au o toleranță de 20 de microni, adică jumătate din grosimea unui fir de păr uman. După ce a fost realizată prin tehnologia CAD-CAM are loc sinterizarea într-un cuptor timp de 6-5 ore la 1560°C.
  4. Capa din zirconiu este gata pentru a fi acoperită cu material ceramic special, ce imită culoarea, transluciditatea, textura și volumul dinților cât mai exact posibil.
  5. În momentul în care proteza din zirconiu este gata, coroana temporară va fi îndepărtată, iar medicul dentist plasează coroana dentară din zirconiu în gura pacientului.

Pentru a afla mai multe despre aplicarea coroanelor de zirconiu, vă așteptăm la Cabinetul ANAdent!

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s