Curățirea dinților prin detartraj (II)

Dacă în articolul anterior discutam despre problema depunerii de tartru, vă propunem ca în continuare să ne focusăm asupra metodei de tratament, și anume detartrajul.

Detartrajul este metoda terapeutică de îndepărtare a depoozitelor de tartru și, după cum vă spuneam deja, ea poate fi realizată doar de către un medic stomatolog în cabinetele de specialitate. Detartrajul se poate realiza în 3 moduri:

– cu instrumentar acționat manual

– cu ultrasunete

– cu aer comprimat (sonic).

Detartrajul manual și cel cu ultrasunete sunt eficiente pentru îndepărtarea tartrului supragingival, în timp ce cel subgingival poate fi eliminat cu ajutorul unor instrumente și chiurete mai speciale și doar parțial cu ultrasunete. 

Metoda cel mai des întâlnită și recomandată de detartraj este  cea cu ultrasunete deoarece aceasta nu traumatizează dinții si nici gingia, este ușor de tolerat și nedureroasă la pacienții care nu au dinți sensibili. Este folosită în special pentru îndepărtarea tartrului de pe dinți, dar și a petelor colorate de pe suprafața smalțului provocate de cafea, ceai sau nicotină, care nu pot fi îndepărtate manual.

Datorită nivelului redus de traumatism, detartrajul cu ultrasunete este indicat persoanelor care suferă de hemofilie sau parandontite. Detartrajul ultrasonic nu este recomandat în schimb la persoanele care au reflex accentuat de vomă, probleme respiratorii (astm, emfizem pulmonar, fibroză chistică), pacienți cu pacemaker, copii sau pacienți cu suprafața radiculară dentară expusă. Instrumentul principal de lucru în cazul acestei metode de detartraj este un aparat cu ultrasunete, ce prezintă o ansă metalică a cărei vibraţii conduc la dezintegrarea tartrului. Manopera este în mod normal nedureroasă, însă în cazul pacienților cu sensibilitate dentară accentuată, această procedură poate fi neplăcută, iar o simplă anestezie locală poate rezolva problema.

Din punct de vedere al frecvenței  recomdam ca detartrajul să se realizeze o dată la 6 luni, pentru pacientii cu lucrări fixe sau care au implanturi detartrajul ar trebui să se facă o dată la 4 luni, iar fumatorii ar trebui să se prezinte la stomatolog pentru un astfel de tratament o dată la 3 luni.

Detartrajul mecanic poate fi completat cu cel manual, care permite netezirea suprafețelor dentare pentru a evita depunerea ulterioară a plăcii bacteriene. La finalul tratamentului de detartraj este indicată  realizarea unui periaj profesional, urmat de o clătire abundentă a gurii cu apă.

Detartrajul sonic se aseamănă cu cel cu ultrasunete, principala diferență fiind însă utilizarea unui jet puternic de aer, iar eficiența este mai redusă.

Atenție!  Îndepărtarea tartrului nu se poate face acasă, cu obiecte ascuțite sau aplicând diferite substanțe toxice, care vă promit curățirea dinților. Detartrajul se efectuează numai de către un medic stomatolog pe toti dinții, nu doar pe cei unde tartrul este vizibil. Mai mult decât atât mitul conform căruia tartrul contribuie la solidificarea dinților este complet fals,  depunerile de tartru neîndepărtate pot conduce în final la pierderea dinților.

Nu uitați că menținerea unei igiene orale riguroase vă poate ajuta în prevenirea depunerilor de tartru. Printr-o tehnică de periaj corectă, prin folosirea apei de gură și a aței dentare, precum și prin vizitele regulate la medicul stomatolog, nu doar că se previne apariția cariilor dentare și a parodontopatiei, dar se și îngreunează apariția plăcii bacteriene si mai apoi a tartrului dentar. Pentru programări, nu ezitați să ne contactați! Vă așteptăm cu drag!

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s