Curățirea dinților prin detartraj (I)

Toată lumea vorbește în jurul vostru, la televizor, în presă sau pe internet despre detartraj: cât este de important, cât de des sau prin ce metodă trebuie făcut. Cu siguranță sunt destul de multe persoane care se întreabă dacă au nevoie de un detartaj, cum se realizează acest tratament, dacă este dureros sau nu, ori cât costă. Ne dorim nu doar ca pacienții noștri să fie pe deplin informați despre problemele cauzate de tartru, ci și cititorii blogului să cunoască exact ce înseamnă acest lucru. Așadar pentru a înțelege cât mai bine ce este detartrajul și cum te poate ajuta el în menținerea sănătații orale, îți propunem să ne oprim mai întâi în acest articol asupra problemei în sine, și anume tartrul.

Ce este de fapt tartrul?

Tartrul reprezintă placa bacteriană ce se depune pe suprafața dinților și devine în timp mineralizată din cauza a diverși factori precum lipsa sau incorectitudinea periajului dentar, natura alimentelor consumate, saliva cu vâscozitate mare, lipsa masticației pe dinții respectivi, ș.a. Nu toţi dinţii sunt în aceeași proporție afectaţi de depunerile de tartru, la fel cum ritmul de formare poate varia de la dinte la dinte la dinte. Zona internă a dinţilor frontali este, de exemplu, cea mai afectată deoarece periuţa pătrunde greu în aceste zone, iar placa bacteriană depusă ajunge să se transforme în tartru.

Tartrul se poate depune atât pe suprafața dinților, cât și pe alte zone dure precum plombe, punți dentare, proteze, implante sau aparate ortodonțice (fixe sau mobile) și netratat la timp, acesta poate determina apariția bolii parodontale. Explicația este simplă: dacă tartrul nu este îndepărtat periodic, el poate afecta și ţesutul de susţinere a dintelui, nu doar gingia, toate acestea conducând la mobilizări ale dinţilor afectaţi şi, în final, chiar la pierderea lor.

Din punct de vedere al caracteristicilor, persoanele care prezintă depuneri de tartru au în permanenţă un miros fetid la nivelul cavităţii bucale, în ciuda spălării frcevente pe dinţi şi folosirii apei de gură, iar un aspect estetic neplăcu îl reprezintă și depozitele maronii-gălbui care se observă printre dinţi.


Tartrul se comportă asemeni unui burete  care adună placa bacteriană. aceasta se depune în mai multe straturi, iar apoi se mineralizează. În timp, acest depozit de tartru se măreşte, apasă pe gingie, iar aceasta se retrage, lăsând dezgolită, de cele mai multe ori, rădăcina dintelui.

Din punct de vedere al clasificării, există două tipuri de tartru: supra și subgingival. Tartrul supragingival are de regulă o culoare alb-gălbuie, dar se poate transforma în maroniu-negru de la coloranții alimentari sau nicotină. Mineralizarea acestui tip de tartru se face datorită prezenței salivei și se depune de la vârste tinere. La polul opus, tartrul subgingival este de culoare închisă, prezintă o duritate mai mare, iar mineralizarea lui se face datorită prezenței sângelui.

Tartrul poate fi îndepărtat doar în cabinetele medicale dentare de specialitate, prin metoda numită detartraj, despre care vom discuta detaliat în următorul nostru articol de pe blog.

Urmăriți blogul ANAdent pentru informații utile din lumea sănătății orale și nu uitați că specialiștii noștri vă stau la dispoziție pentru orice problemă dentară! Programează-te pentru o consultație la tel 0264-536945 sau 0744-144097!

Atenție!  Îndepărtarea tartrului nu se poate face acasă, cu obiecte ascuțite sau aplicând diferite substanțe toxice, care vă promit curățirea dinților. Detartrajul se efectuează numai de către un medic stomatolog pe toti dinții, nu doar pe cei unde tartrul este vizibil. Mai mult decât atât mitul conform căruia tartrul contribuie la solidificarea dinților este complet fals,  depunerile de tartru neîndepărtate pot conduce în final la pierderea dinților.

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s