Care este diferența dintre gingivită și parodontoză?

Gingivita și parodontoza sunt două probleme stomatologice care trebuie luate foarte în serios datorită efectelor negative pe care le au asupra danturii.


Gingivita 
apare înainte de parodontoză și presupune inflamarea gingiilor. Parodontoza se referă la boli ale gingiilor și distrugerea țesuturilor și a osului mandibulei sau a maxilarului.

În cazul gingivitei placa bacteriană acumulată pe suprafața dintelui duce la inflamarea gingiei. Acest lucru constituiecauza sângerării gingiilor la periajul dinților. Tratamentul gingivitei constă într-o igienizare profesională de către medicul stomatolog ceea ce presupune:

  • detartraj supragingival și subgingival pentru eliminarea tartrului;
  • periaj profesional;
  • curățare cu pulbere abrazivă;
  • control stomatologic anual.

 

 

De ce este important să tratăm gingivita? Pentru că netratată, gingivita poate duce mai departe la apariția parodontozei.

În cazul parodontozei, gingia și osul se retrag, depărtându-se de dinți, formând așa numitele „buzunare”. Aici se acumulează resturile alimentare și bacteriile ceea ce duce la infectarea zonei și în timp vor fi afectate gingia și osul mandibular. Prezența bacteriilor în spațiile dintre gingie și dinți duce și la apariția mirosului neplăcut al gurii. 

Placa bacteriană se transformă în tartru depunându-se pe dinți sub linia gingiei. Osul și țesutul conjunctiv care țin dintele sunt afectate de toxineproduse de bacterii.

În această situație, gingia își va schimba culoarea devenind din ce în ce mai roșie și nu va mai avea aspectul normal și consistența unui țesut sănătos.

Ceea ce urmează sunt retracțiile gingivale, durerile și sângerările la periaj care vor determina mobilitatea dentară dacă nu se intervine cu un tratament corespunzător.

Pe scurt, gingivita precede și favorizează apariția parodontozei. Parodontoza implică schimbări ireversibile în structurile de susținere a dinților.

Este foarte important ca atunci când simțim durere la nivelul gingiilor sau când apare sângerare la periaj să ne adresăm medicului stomatolog și să intervenim cât mai repede pentru a evita situațiile deosebit de neplăcute care ar putea interveni în timp cum ar fi pierderea dințilorîn cazul instalării parodontozei. Nu uita că specialiștii ANAdent îți stau la dispoziție pentru orice problemă de sănătate orală, așa că  nu ezita să ne contactezi!

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s