Obiceiuri care ne distrug dintii

Cu siguranță cunoști o mulțime de exemple din categoria AȘA NU când vine vorba de grija acordată igienei dinților. Avem în jurul nostru o mulțimede tentații la care trebuie să le facem față dacă ne dorim o dantură sănătoasă și un zâmbet demn de afișat.

Haideți să încercăm împreună să eliminăm obiceiurile nesănătoase care ne afectează dinții. Începe chiar de azi: bifează obiceiurile tale nesănătoase din lista de mai jos și propune-ți un plan de renunțare la ele. Ce zici, ești pregătit?

Iar dacă mai știi și tu alte exemple te rugăm să ni le transmiți pe adresa  anadent1234@gmail.com.

– Mărunțitul gheții cu dinții. O fi gheața naturală, fără zahăr J dar spargerea cuburilor de gheață cu dințiipoate cauza crăparea sau chiar spargerea dinților.Lucrurile merg mai departe pentru că urmează afectarea țesutului moale din interiorul unui dintre iar acest lucru provoacă dureri regulate de dinți. Alimentele calde și cele reci pot declanșa dureri de dinți rapide, scurte dar și dureri persistente.

-Scrâșnitul dinților. Bruxismul cum este denumit medical scrășnitul dinților, poate distruge dinții, în timp. Acest obicei este cauzat, de cele mai multe ori, de stres și de programul de somn, ceea ce îl face mai greu de controlat. Pentru a evita scârșnirea dinților în timpul somnului se recomandă o gutieră.

-Folsirea dinților pentru a deschide capacele sticlelor. Deschiderea capacelor metalice sau a ambalajelor de plastic cu ajutorul dinților este încă un obicei care se încadrează la AȘA NU. Folosirea dinților ca instrumente provoacă crăparea acestora.

– Practicarea activităților sportive fără gutieră.Dacă joci fotbal, hochei sau orice alt sport de contact, gutiera este un must-have. Iar aici, nu ne referim la un accesoriu de fiță ci la un accesoriu care te poate proteja de situația neplăcută ca dinții tăi să fie crăpați sau chiar distruși.

– Piercingul în limbă.Deși piercingul e la mare modă, gândește-te că materialul metalic îți poate sparge dintele, fie că e vorba de un piercing în limbă, fie că e vorba de unul în buză. Atunci când metalul freacă gingiile pot avea loc leziuni gingivale, care pot duce în timp la pierderea dinților.

Din categoria obiceiurilor alimentare nesănătoase:

-Sticlele cu băutură înainte de culcare. Niciodatănu e prea devreme dar nici prea târziu pentru a proteja dinții de acest obicei. Dacă îi dai copilului să bea sticle cu suc sau lapte înainte de culcare, creezi un obicei care poate afecta chiar și dinții noi.

Jeleurile, bomboanele.Jeleurile, bomboanele intră la categoria dulciurilor care provoacă apariția cariilor. Jeleurile se lipesc de dinți, menținând zahărul și acizii rezultați în contact direct cu smalțul.

– Sucurile acidulate. Atunci când vine vorba de adaos de zahăr și sucurile acidulate intră în vizor. Acestea pot să conțină până la 11 lingurite de zahăr. Băuturile răcoritoare de dietă nu conțin atât de mult zahăr, dar, au în componența lor mai mult acid, sub formă de îndulcitori artificiali.

– Chipsurile.
Acestea conțin mult amidon. Bacteriile din placă transformă alimentele bogate în amidon, în acid, care poate ataca dințiidacă mâncarea rămâne între aceștia. De aceea, folosirea aței dentare după consumul alimentelor bogate în amidon este o soluție.


– Cafeaua
. Oricât de plăcută e savoarea cafelei la prima oră a dimineții, culoarea închisa și aciditatea acesteia duce la îngălbenirea dinților. Dar să nu disperăm J pentru că petele cauzate de cafea pot fi tratate prin diverese metode de albire a dinților.

– Fumatul
Fumatul dăunează sănătății! Îți sună cunoscut? Nici dinții n-au scăpat din vizorul tutunului. Fumatul  pătează dinții și, chiar mai mult, poate provoca pierderea acestora.

-Vinul. Acizii din vin atacă smalțul dinților și îi fac mult mai sensibili la colorare, în cazul vinului roșu. Acesta conține și un pigment care ajută culoarea să se impregneze în dinți. Vinul alb nu colorează, în schimb, la fel ca și vinul roșu, conține acizi care afectează smalțul. Nu înseamnă ca trebuie să renunți la băutura regilor, ci s-o consumi cumpătat și de fiecare dată după ce-ai consumat-o clătește dinții cu apă sau folosește o pastă de dinți cu agent de albire.

Poate am reușit să te convingem să renunți măcar la câteva din aceste obiceiuri și tot e mai mult decât nimic. Succes si nu uita ca pentru orice problema dentară, cabinetul ANAdent îți stă la dispoziție. Pentru programări ne puteți contactala nr. de tel: 0264-536945 sau 0744-144097, ori direct la sediul nostru din Cluj-Napoca, Piața Mihai Viteazu, nr. 9, ap. 12!

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s