Când și cum se scoate nervul unui dinte?

Fiecare dintre voi ați trăit cu siguranță cel puțin o dată experiența scoaterii nervului unui dinte. În încercarea de a salva un dinte medicii stomatologi recomandă scoaterea nervului dintelui atunci când țesutul nervos este afectat.

Nervul este situat la nivelul dintelui în camera pulpară, în canalul radicular, și este ferit de mediul extern prin straturile dintelui, smalţul şi dentina.

rootcanal

De ce se recomandă extirparea nervului?

Extirparea este indicată atunci când caria a ajuns la nerv, pentru a preveni cangrena. Pulpa și nervul unui dinte pot deveni iritante, inflamate din cauza infecțiilor adânci, a procedurilor dentare repetate pe un dinte, plombe prea mari, crăpături sau spărturi ale dinților sau a unei traume a feței.

Cum se scoate nervul unui dinte?

Procedura în timpul căreia nervul și pulpa dintelui sunt îndepărtate se numește obturație de canal. Această procedură constă în curățarea dintelui și sigilarea acestuia.

Extracția nervului este precedată bineînțeles de o radiografie dentară pentru a vedea forma rădăcinilor dintelui și pentru a determina dacă sunt semne de infecții ale osului pe care este susținut dintele. Toate aceste informații ajută medicul stomatolog în aplicarea tratamentului corespunzător.

Pentru a trece la intervenția propriu zisă de extracție a nervului, se realizează o anestezie locală. Dacă nervul este mort această anestezie nu este neapărat necesară dar se folosește, pentru a crea pacientului o stare de relaxare în timpul intervenției.

În timpul intervenției pulpa împreună cu bacteriile, precum și țesutul nervos distrus vor fi îndepărtate. Medicul dentist va introduce pe lungimea canalului ace subțiri pentru a curăța dintele de toate bacteriile. Pentru a asigura igienizarea zonei dintelui pe care se lucrează se folosește în timpul intervenției apa și hipoclorit de sodiu.

După curățarea dintelui se trece la sigilarea acestuia. Sigilarea este necesară deoarece vârful rădăcinii comunică cu zonele vecine dinţilor. Fără sigilare microbii ar pătrunde în canale.

Uneori se preferă să se aștepte o săptâmână până la aplicarea plombei finale pe dintele care a fost curățat în prealabil. În cazul unei infecții se aplică un medicament în interiorul dintelui și ulterior se aplică plomba.

Se prea poate ca după intervenție dintele să manifeste o anumită sensibilitate din cauza inflamației. Nu te Îngrijora. Dacă sensibilitatea persistă mai mult timp ia legătura cu medicul stomatolog.

Există câteva efecte ale extirpării nervului

– dintele fără nerv îşi va modifică în timp culoarea. Acest lucru va fi vizibil mai ales la dinţii din faţă. Albirea are efect slab asupra dinţilor la care s-a extirpat nervul. Faţetarea sau acoperirea cu o coroană este o modalitate eficientă de modificare a culorii, dacă dintele este foarte diferit de vecinii acestuia;

– lipsa nervului duce la scăderea rezistenţei coroanei dintelui, dintele devenind mai casant. De aceea, trebuie evitate spargerea alunelor, bomboanelor, oaselor sau altor produse tari, pe dintele afectat.

Specialiștii ANAdent îți stau la dispoziție pentru orice problemă de sănătate orală și nu uita că îngrijirea dinților este esențială pentru sănătatea întregului organism.

Te așteptăm la cabinetul nostru situat în Cluj-Napoca, Piața Mihai Viteazu, nr. 9, ap. 12, iar pentru programări ne puteți contacta la nr. de tel: 0264-536945 sau 0744-144097. Vă promitem un zâmbet frumos și sănătos fără durere!

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s