Ce soluții avem pentru înlocuirea dinților lipsă?

Motivele pentru care suntem puși în situația neplăcută de a pierde un dinte sau mai mulți sunt variate și complexe: de la cauze congenitale (lipsa mugurelui dentar) la cauze dobândite : caria dentară și complicațiile ei, parodontopatia marginală cronică (îmbolnăvirea suportului dintelui), traumatisme, tumori benigne sau maligne ale maxilarelor.

De asemenea, se adaugă o serie de factori favorizanți cum ar fi: genetica, sexul, starea generală de sănătate a organismului, nivelul socio-economic, condiții de viață și de muncă, consumul excesiv de alcool și tutun și nu în ultimul rând, stresul. Carența de vitamine, tulburări ale metabolismului fosfo-calcic (osteoporoza), iradieri repetate sunt alți factori care influențează pierderea dinților.

Indiferent de cauză, pierderea unui dinte nu poate să rămână nerezolvată, chiar dacă avem multe motive care ne-ar face ca această problemă să fie amânată sau mai rău, ignorată.

În urma extracției sunt afectate fizionomia, mas­ticația, vorbirea iar dinții rămași se deplasează. De aceea, după extracție trebuie să ne adresăm cât mai repede medicului sto­matolog pentru a înlocui dintele sau dinții pierduți.

Vă prezentăm mai jos câteva soluții care vin să rezolve problema dentară pe care ne-am propus s-o abordăm în acest articol.

  • Coroanele dentare se folosesc la învelirea completă a unui singur dinte deteriorat. Pe lânga sustinerea dintelui, coroana are și rol estetic, de corectare a formei sau a alinierii dintelui. Coroanele se cimentează și pot fi coroane integral ceramice, corane din ceramică pe zirconiu, metalo-ceramice.

  • Punțile dentare: înlocuiesc unul sau mai mulți dinți. Punţile se cimentează pe dinţii naturali sau pe implanturi. Dinţii de susţinere se numesc bonturi şi servesc la ancorarea punţii. Un dinte artificial, numit stâlp, se ataşează la coroanele care acoperă bonturile. La rându-le punţile pot fi realizate din diverse materiale, iar culoarea celor din compozit sau ceramică poate fi aleasă astfel încât să o imite pe cea a dinţilor naturali.

  • Protezele scheletate – sunt realizate când nu se mai pot face lucrări fixe din cauza inexistenței dinților “de legatură”. Sunt alcătuite dintr-un schelet metalic, o bază acrilică care imită culoarea gingiei și dinți artificiali. Ele se ancorează pe dinții rămași prin sisteme speciale (capse, culise, magneți, telescoape) și trebuie îndepărtate de pacient pentru igienizare.

  • Protezele totale -sunt realizate atunci când lipsesc toți dinții. Baza protezei superioare acoperă palatul (cerul gurii), iar cea a protezei inferioare are formă de potcoavă pentru a nu stânjeni limba. Protezele necesită aplicarea unor adezivi în vederea creșterii stabilitatii și exercită o oarecare presiune pe oasele maxilare.

  • Coroane pe implant– implantul are rolul de rădăcină pe care se fixează coroana (prin înșurubare sau cimentare). Avantajele coroanelor pe implanturi: nu mai este nevoie să se sacrifice prin șlefuire dinții vecini spațiului edentat; se oprește atrofia osoasă; îmbunătățirea aspectului estetic al zâmbetului și feței; senzația de dinți naturali; sunt rezistente în timp; recăpătarea funcției masticatorii, evitând apariția problemelor gastrice.

Dacă și voi vă confruntați cu probleme legate de unul sau mai mulți dinți lipsă, specialiștii cabinetului nostru vă stau la dispoziție de luni până vineri și chiar și sâmbăta. Vă așteptăm la sediul nostru din Piața Mihai Viteazu, nr 9, Ap. 12 sau ne puteți găsi la nr. de telefon: 0264-536945 ori 0744-144097.

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s