Cum să îngrijim și să întreținem proteza dentară?

Populația care poartă proteze dentare este în creștere: incidența protezelor dentare la grupa de vârsta 60+ este ridicată. În România, numărul vârstnicilor (60+) ajunge la aproape 4 milioane și jumătate. Conform unor studii efectuate, s-a identificat o nevoie mare de informare a persoanelor purtătoare de proteze dentare cu privire la modul de îngrijire al acestora.

Purtarea unei proteze dentare implică o igienă orală zilnică foarte atent realizată pentru a evita apariția afecțiunilor bucale legate de o igienă necorespunzătoare: infecții gingivale, candidoză bucală (cauzată de Candida albicans o ciuperca care poate provoca stomatita), halena.

Există mai multe pratctici folosite în curățarea protezelor dentare. O parte din aceste practici, conform studiilor, nu sunt cele mai potrivite. Astfel, s-a dovedit că o practică des întâlnită dar nerecomandată, este spălarea protezelor cu săpun lichid. O altă practică întâlnită este spălarea cu periuța si pasta de dinți. Nici această practică nu este recomandată pentru că pasta de dinți este abrazivă și poate afecta materialul protezei dentare.

dentures

Medicii stomatologi recomandă pacienților soluțiile de curățare specializate pentru întreținerea protezelor dentare în scopul de a asigura rezistența în timp a materialului din care sunt făcute și pentru a asigura o igienă corectă.

Iată câteva sfaturi concrete în îngrijirea protezelor dentare:

Curățarea protezelor dentare

PASUL 1. După îndepărtarea protezei dentare din cavitatea bucală, aceasta se pune sub jet de apă, eliminându-se, astfel, resturile mari alimentare.

PASUL 2. Periajul protezei se efectuează cu o perie și se curăță cel mai bine cu soluții speciale pentru curățarea protezelor dentare. Cereți sfatul medicului stomatolog pentru a primi recomandarea cea mai avizată în acest sens. NU folosiți soluțiile recomandate de prieteni sau vecini cum ar fi: oțet, săpun lichid, pastă de dinți etc.

PASUL 3. Proteza dentară se introduce în apă călduță în care ați pus în prealabil o tabletă de curățare (de exemplu : “Corega”, “Prote Fix”).

PASUL 4. Înainte să reutilizați proteza dentară, nu uitați să o clătiți sub jet de apă rece. Pentru a evita situația neplăcută de deteriorare a acesteia, în cazul în care o scăpați din mâini, umpleți chiuveta cu apă în prealabil.

– Îngrijirea gingiilor și țesuturilor bucale

Cu ajutorul unei periuțe moi sau cu ajutorul unui tifon, curățați în fiecare zi gingiile masând zona în scopul stimulării circulației sângelui.

În cazul în care pe arcadă mai aveți dinți naturali de care se ancorează proteza, aceștia trebuie curățați, foarte bine, de 2 ori pe zi, dimineața și seara.

Pentru a încheia ritualul de igienizare folosiți apa de gură. Aceasta previne iritațiile gingivale, având un efect antibacterian și cicatrizant.

Poate va interesează și informațiile de pe site-ul nostru privind protezarea dentară.

Pentru detalii suplimentare sau programări sunați la numerele de telefon: 0264-536945 sau 0744-144097, de luni până vineri între orele 9,00 – 20,00.

surse articol: dentistonline.ro, sfatulmedicului.ro.

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s