Endodontie

Termenul endodonție provine din limba greacă și este rezultatul combinării a doi termeni endo (înăuntru) și dontia (dinte). Endodonția se ocupă cu tratarea canalului radicular. Acest tratament este cunoscut sub denumirea de „omorârea nervului” în limbajul popular.

Cu alte cuvinte, endononția este o specialitate a medicinei dentare ce se ocupă cu prevenirea, diagnosticul, tratamentul și vindecarea afecțiunilor datorate țesutului moale aflat în interiorul dintelui (pulpa dentară sau nervul dintelui) precum și a ligamentelor de susținere situate în vârful rădăcinii.

Dintele este alcătuit din mai multe straturi: smalț, dentină și pulpa dintelui.
Pulpa dintelui (nervul) este un țesut conjunctiv bogat în vase sanguine și terminații nervoase care sunt responsabile de formarea dintelui în cursul erupției acestuia pe arcadă.
Odata cu încheierea formarii dintelui, țesutul pulpar și-a incheiat rolul, ceea ce înseamnă că, la nevoie, pulpa dentară poate fi eliminată fără ca dintele sa fie afectat. Acest lucru se poate realiza în cadrul unui tratament endodontic.

endodont1

Tratamentul presupune eliminarea completă a tot ceea ce se află în canal, curățarea, și decontaminarea zonei. La finalul tratamentului pacientul nu va mai simți nicio durere la acel dinte, deoarece țesutul nervos a fost scos și infecția eliminată.

Tratamentele endodontice pot fi realizate, în principiu, de medicul dentist. Dar atunci când se constată apariția unor probleme în decursul tratamentului sau chiar înainte de începerea acestuia, pacienții sunt îndrumați către un medic dentist endodont.

Medicul dentist endodont efectuează în practica curenta doar tratamente endodontice la cel mai înalt nivel, el instruindu-se în mod permanent în această specialitate pentru a fi la curent cu cele mai avansate tehnici și materiale.

Când este necesar tratamenul endodontic?

Atunci când pulpa dentară prezintă o inflamație datorată unor traumatisme suferite de dinte, a unor fracturi sau fisuri în smalț, a unor obturații coronare (plombe) sau a unor carii profunde.
Inflamația pulpară netratată va duce la agravarea simptomelor inițiale (durere). În timp, dintele și țesuturile sale de susținere vor fi distruse iremediabil, ceea ce poate duce la pierderea dintelui.

Pe lângă durere, există posibilitatea apariției unei infecții, mai întâi la nivelul osului maxilar și a țesuturilor moi învecinate. Infecția se poate extinde la nivelul țesuturilor oro-faciale (adesea însoțită de durere). Netratată la timp, infecția poate pune în pericol viața pacientului.

Care sunt semnele unei infecții pulpare?

  • durere spontană, pulsatilă, surdă care se poate extinde (fără a fi necesar) și în zonele învecinate maxilarului
  • sensibilitate atunci când mușcați sau mestecați, ori la fierbinte și rece
  • durere inexplicabilă la un dinte tratat în trecut
  • decolorarea dintelui
  • ganglioni umflați din jurul gâtului și al capului

Dacă te confrunți cu unul sau mai multe dintre aceste semne trebuie să consulți medicul dentist. Clinica ANAdent are personal calificat iar medicul endodont face parte din echipa de specialiși ai clinicii.

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s