Radiografia dentară și dozele de iradiere

De-a lungul experienței noastre în domeniul stomatologiei și radiologiei dentare, ne-am confruntat de multe ori cu reticența multor pacienți în a-și face o radiografie, motivul invocat fiind expunerea la radiații. După cum probabil știți deja prin campania pe care o desfășurăm în această perioadă, ClujANA DENTal selfie, dorim să tragem un semnal de alarmă și să informăm publicul că efectuarea unei radiografii dentare digitale nu este dăunătoare, ba dimpotrivă poate ajuta la descoperirea timpurie a unor afecțiuni, care netratate la timp pot avea consecințe mult mai grave.

Tehnologia si echipamentele au evoluat, iar astăzi o mulțime de cabinete și clinici oferă servicii de radiologie dentară digitală, în cazul cărora vorbim de radiații cu 90% mai puține decât în cazul celor clasice, pe film. Mai mult decât atât, aparatura modernă este prevăzută și cu sisteme de filtrare a radiației, astfel că riscurile asupra sănătății scad până aproape de 0. Mult mai periculos este să refuzăm efectuarea unei radiografii dentare și să acceptăm un tratament efectuat în lipsa acesteia, în necunoașterea cauzei și a originii exacte a problemei. La fel, mult mai riscant este să nu putem identifica și trata la timp o anumită afecțiune și în final poate chiar să pierdem dintele sau măseaua respectivă.

Pe lângă aspectele ce țin de siguranța pe care o oferă caracteristicile aparaturilor, un plus de protecție pentru pacienți împotriva radiațiilor vine și din respectarea câtorva reguli în cabinete precum: limitarea fascicului de radiații prin centrarea corectă pe zona dorită și folosirea șorțurilor speciale din plumb.

xray

Mult mai multe radiațiine afectează în mediul în care trăim zi de zi prin simpla utilizare a telefonului mobil, a ecranului calculatorului, a televizorului sau a cuptorului cu microunde. Dintre toate investigațiile cu raze X, radiografia dentară are cea mai mică doză de radiații:

Sursa de radiatii Doza
Radiografie dentară digitală 0,02 mSv
Mamografie 1-2 mSv
CT toracic sau pelvis 4-8 mSv
CT complet 10-12 mSv
Radiatii din mediu (surse naturale) 3 mSv/an

De multe ori dantura noastră poate să fie aparent sănătoasă la exterior, însă o radiografie dentară digitală cu minimul de radiații poate dezvălui diverse probleme la interior, care la o consultație obișnuită nu ar putea fi văzute cu ochiul liber: fisuri în obturații, carii interdentare sau dezvoltate sub plombe, infecții, pierderi de masă osoasă, chisturi sau chiar în cazurile cele mai nefericite, cancerul.

 

IMG_7118_

Pe lângă cantitatea redusă de radiații, radiografia dentară digitală mai prezintă câteva avantaje:

  • Scaderea timpului de expunere și de lucru datorită vitezei cu care este redată pe monitor imaginea radiologică;
  • Calitate superioară a imaginilor;
  • Posibilitatea prelucrării imaginilor și evidențierea unor detalii ce nu pot fi percepute altfel de ochiul uman;
  • Posibilitatea transmiterii la distanță  a imaginilor în format electronic.

Dacă sunteți totuși îngrijorat de expunerea la radiații cea mai bună decizie este să discutați cu stomatologul dumneavoastră despre cât de des sunt necesare radiografiile și de ce se impun în anumite condiții. În timp ce unii oameni au nevoie de radiografii mai frecvent, de exemplu cei care au boli parodontale și trebuie monitorizată pierderea de masă osoasă, sunt alte persoane care pot efectua o radiografie la doi ani sau doar atunci când este necesar pentru diagnosticul clinic.

Pentru mai multe detalii sau informații, nu ezitați să ne contactați! Specialiștii clinicii noastre vă stau la dispoziție!

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s