Radografiile dentare

O dantură sănătoasă trebuie să arate, dar mai ales să se simtă bine. Deși dinții pot părea sănătoși la suprafață, există posibilitatea ca ei să ascundă diverse afecțiuni. Acestea trebuie depistate din timp, pentru a putea fi tratate cu ușurință. Nu trebuie să ignorați nicio o durere dentară (oricât de mică ar fi ea) sau disconfort și să consultați medicul stomatolog, care cu siguranță vă va recomanda efectuarea unei radiografii. O radiografie digitală, cu minim de radiații, vă poate ajuta să descoperiți diverse afecțiuni ce nu pot fi văzute în mod normal la o consultație obișnuită.

După cum probabil știți deja, prin campania pe care o desfășurăm în luna iulie (ClujANA DENTal selfie – hiperlink) ne-am propus să creștem gradul de conștientizare asupra importanței efectuării unei radiografii dentare, de aceea considerăm că este util să explicăm pentru început ce  este de fapt o radiografie dentară și de câte tipuri poate fi ea.

Ce este o radiografie dentară?

O radiografie dentară este imaginea unui dinte sau a unei zone dentare, obținută prin expunerea zonei respective la radiații.

Ce fel de radiografii dentare se pot face?

  1. Radiografii dentare intraorale (filmul se plasează în interiorul gurii) și permit medicului sa observe carii, radacinile, osul sau stadiul de dezvoltare al dinților:

1.1  Radiografia retroalveolară este imaginea care prezintă doar câțiva dintre dinți, pentru a oferi informații detaliate despre starea lor în particular, sau despre o zonă limitată a cavității bucale. Ea surpinde dintele în întregime de la coroană până la rădăcină și osul în care este ancorată. Este indicată de obicei în cazul: cariilor, abcesului dentar, bolilor gingivale, dintilor impactanți, fisurilor, ș.a.

2014-07-08 13-41-57_Microsoft Office Picture Manager2

1.2. Radiografia cu film mușcat(Bitewing) seamănă cu radiografia retroalveolară, în sensul că oferă informații precise pentru zone limitate ale gurii. Surprinde coroanele dinților, arătând în același timp dintele de sus și aferentul său de jos. Este indicată de obicei în cazul: cariilor, tartrului, pierderii densității osoase sau bolilor gingivale.

rx-bite-wing

1.3. Radiografia ocluzală (maxilară și mandibulară) cuprinde întreaga arcadă (superioară sau inferioară) și este recomandată atunci când se dorește să se vadă dinții care încă nu au erupt, fracturile de maxilar, chisturile, infecțiile, în cazul unor afecțiuni care nu permit deschiderea corectă a gurii, când sunt suspectate diverse anomalii ale palatului sau ale planșeului bucal.

rx-ocluzala-maxilara-150x150

  1. Radiografii dentare intraorale (filmul se plasează în afara cavității bucale), oferă o imagine de ansamblu asupra danturii și conțin mai puține detalii

2.1.Radiografia panoramică sau Ortopantomografie(OPT) oferă o imagine asupra ambelor arcade și a maxilarului pe un singur film, surprinzând foare bine zonele mai greu accesibile, cum ar fi măselele de minte sau articulațiile temporo-mandibulare.

2014-07-08 13-41-13_Microsoft Office Picture Manager

2.2. Teleradiografia de profil surprinde întregul craniu și este recomandată atunci când se dorește examinarea dinților în legatură cu maxilarul și profilul pacientului, în general în cazul problemelor ce țin de ortodonție.

radio

2.3.  Salivografia (sialografia) evidențiază glandele salivare cu ajutorul substanțelor de contrast și se utilizează pentru diagnosticarea unor afecțiuni specifice: blocaje, boala Sjogren, ș.a.

salivografia

2.4. Tomografia computerizată dentară se utilizează pentru efectuarea unor măsurători foarte precise în zona laterală mandibulară, pe arcada superioară, în zona sinusurilor și a foselor nazale. Se recomandă atunci când sunt suspectate probleme legate de oasele feței, precum tumori sau fracturi, de către specialiștii în endodonție, implantologie și chirurgie buco-maxilo-facială.

tomografie dentara

Te așteptăm să revii pe blogul nostru! În următorul articol vei putea afla care sunt avantajele radiografiilor dentare digitale și vei înțelege de ce efectuarea acestora nu prezintă riscuri pentru sănătate!

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s