De ce și cum să acorzi atenție îngrijirii dinților de lapte?

Cu siguranță fiecare părinte își aduce aminte de nopțile nedormite, când dinții de lapte s-au hotărât să perturbe liniștea copilului și confortul tuturor de până atunci. Dar și de bucuria cu care au fost „întâmpinați’’ pentru că anunțau o trecere spre o etapă superioară în modul de hrănire și dezvoltare al copilului.

Există și situații in care apariția dinților este întârziată și acest lucru poate crea îngrijorări din partea părinților. E bine de știut ca nu toți copiii sunt la fel, și, ca urmare, momentul apariției dinților este diferit. De regulă, acest moment apare în jurul vârstei de 6 luni dar la unii copii dințișorii apar abia la 1 an sau la 1 an și jumătate.

Odată apăruți, părinții trebuie să știe că dinții de lapte necesită îngrijire și atenție pentru a-i asigura micuțului șansele unei danturi sănătoase. Dinții de lapte sunt mai expuși riscului agenților patogeni datorită faptului că smalțul lor este mai fragil, ca urmare, cariile pot apărea ușor dacă nu se acordă atenția cuvenită igienei bucale.

imaginedinti

Până la vârsta de 4 ani, copiii vor fi ajutați de către părinți să-și perieze dințișorii iar după această vârstă e bine să fie supravegheați pentru un periaj corect. Acest lucru poate fi simplu dacă vei aloca un loc special, în rutina zilei, momentului dedicat igienei orale. În fiecare dimineață și seară invită-ți copilul cu entuziasm la spălatul dinților!

Alegerea periuțelor și pastei de dinți poate fi un mijloc eficient în a transforma spălatul dinților într-o activitate plăcută și distractivă. În comerț se găsesc periuțe de dinți în culori și forme diferite. La fel, pasta de dinți o găsim cu arome, culori și ambalaje atrăgătoare.  În rest, lasă imaginația să-și spună cuvântul și vei reuși să creezi un moment distractiv și în același timp foarte util în îngrijirea dinților.

Periajul corect și regulat al dinților de lapte nu este suficient pentru a avea o dantură sănătoasă. La fel de importantă este atenția acordată alimentației. Bacteriile din cavitatea bucală transformă zaharurile din alimentele pe care le mâncăm în acizi iar aceștia, declară război smalțului dinților.

Alimentele care ajută dinții în general, și, cu atât mai mult, dinții de lapte ai copilului sunt alimente bogate în calciu și fosfor, ca de exemplu: produsele lactate, carnea, nucile. Fructele și legumele sunt indicate pentru conținutul lor în apă ceea ce face ca aciditatea provacată de zaharuri să fie diminuată. Ele stimulează fluxul de salivă, acest lucru contribuind la protecția împotriva cariilor prin spălarea particulelor de alimente. Citricele și roșiile fiind alimente acide este recomandat să se consume în cadrul unei mese mai diversificate pentru a minimiza acidul.

Iată câteva alimente care ar fi bine să le incluzi la categoria „ neprietenoase” când vine vorba de sănătatea copilului tău și a dinților în cazul de față:

  • Bomboane (de orice fel: acadele, dropsuri, jeleuri, etc);
  • Prăjituri, fursecuri, covrigei, chips-uri;
  • Fructe uscate (este indicat ca acestea să facă parte dintr-o masă mai bogată pentru a se asigura extra-saliva necesară curățării particulelor de alimente rămase pe dinți și în restul cavității  bucale);
  • Produsele de tip Junk-food;
  • Guma de mestecat

Nu uita! CÂND mănâncă și CE mănâncă copilul tău, este la fel de important!

Vizita la medicul dentist și controlul regulat al dinților de lapte este de dorit să facă parte din agenda „To do” pentru copilul tău. Caută și alege dentistul și cabinetul stomatologic care se potrivește copilului tău. Prima vizită la stomatolog  este foarte importantă pentru a asigura confortul și siguranța pentru următoarele întâlniri. Dacă dentistul îi recomandă copilului anumite intervenții, ia în considerare acest lucru și încurajează-l să le accepte. Explică-i pe înțelesul lui, de ce. Credința că dinții de lapte nu necesită îngrijire este greșită, deoarece cariile lor pot afecta mugurii viitorilor dinți definitivi.

Comportamentul pe care-l vei insufla copilului tău de mic își va pune amprenta mai târziu. Alege un comportament sănătos și vei avea un copil sănătos. Alege să-l înveți cum să aibă grijă de dinții lui și el va știi cum să facă acest lucru. Mai mult, îngrijirea dinților va deveni o activitate plăcută și utilă care va face parte din obiceiurile lui de zi cu zi.

Surse: www.copilul.ro, http://www.besthealthmag.ca

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s