Sigilarea dintilor la copii

Pe langa folosirea periutei de dinti, a atei dentare si mentinerea unei igiene orale sanatoase, sigilarea dintilor este considerata a fi una dintre cele mai bune metode de prevenire a cariilor, utilizata cu success de peste 30 de ani.

Cariile dentare reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme la copiii, inca de mici si continua pana in adolescenta sau chiar la maturitate daca igiena orala este neglijata.  O metoda eficienta de a intregi curatenia si de a mentine sanatatea gurii copiilor nostri este sigilarea dintilor.

Studiile efectuate asupra sigilarilor de acest fel, au dezvaluit ca sigilarile efectuate nu doar asupra dintilor permanenti ci si a celor de lapte, impiedica dezvoltarea cariilor si a altor probleme ale cavitatii bucale. Astfel, progresia cariilor la dintii sigilati este de 2.6%, in timp ce la cei nesigilati ajunge la 12.5%.

 Ce reprezinta sigilarea dentara?

Sigilarea este o masura de prevenire a formarii cariilor dentare pe molari si premolari. Pentru ca saliva desi protejeaza dintii de alimentele lipicioase sau acide care ii pot deteriora, nu spala zonele fisurate, iar periuta de dinti nu ajunge sa curate peste tot. Asa ca acesti dinti care contin santuri prezinta un risc ridicat de a forma carii si necesita o ingirjire aparte, iar aceasta sigilare reprezinta o metoda eficienta de a le combate.  Dupa o vizita la dentist, acesta va evalua situatia dentara a copilului si in functie de varsta lui si de tipul dintilor, va va putea oferi informatiile necesare unei astfel de proceduri.

Sigilarea se realizeaza cu ajutorul unui lichid rasinos ce acopera suprafata dentara si umple santurile sau fisurile existente, pentru a impiedica bacteriile sau resturile de mancare sa se depuna. Apoi, aceasta se intareste complet iar imperfectiunile sunt corectate pentru a nu afecta confortul. Aceasta procedura nu afecteaza structura dintelui, nu necesita anestezie si nu dureaza mult.

 primeart_947Sigilarea presupune 3 etape:

–          Periajul profesionist si dezinfectarea dintelui – este baza oricarei operatiuni dentare, si pe baza curateniei dintelui se vor vedea si efectele sigilarii

–          Aplicarea gelului – care este pe baza de acid fosforic si se aplica cu ajutorul unei pensule. Dupa maxim 1 minut acesta se usuca si se curata.

–          Sigilarea- reprezinta aplicarea substantei ce sigileaza efectiv suprafata dintelui, si care se fixeaza cu ajutorul unei lampi fotopolimerizabile.

In ceea ce priveste varsta optima a copilului pentru asa o procedura, aceasta nu se poate preciza datorita ritmului diferit de dezvoltare a fiecaruia. Insa, se poate spune ca pentru sigilare procesul de crestere a dintelui trebuie sa fie incheiat.

Aceasta substanta nu modifica aspectul general al dintilor, fiind transparenta sau de culoare alba. Eficienta acestei procedure este data foarte mult si de obiceiurile dentare ale fiecaruia si de respectarea masurilor de igienizare si a periajului optim, de catre pacient.

Reclame

Un comentariu la “Sigilarea dintilor la copii

  1. Pingback: De ce și cum să acorzi atenție îngrijirii dinților de lapte? | Blogul cabinetului ANAdent

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s