De ce este bine să folosim ața dentară?

 

O igienă dentară personală riguroasă presupune un periaj dentar corect și regulat, folosirea aței dentare și a apei de gură și nu în ultimul rând respectarea unei alimentații sănătoase. Dacă în articolul precedent am abordat tehnicile de periaj dentar, astăzi vom discuta despre importanța aței dentare și cum ne ajută ea.

Ața dentară servește la îndepărtarea plăcii bacteriene şi a resturilor alimentare din spaţiile unde periuţa de dinţi nu poate ajunge în mod normal (în special în spaţiile interdentare și sub linia gingiei), curăță suprafața dinților și contribuie la îmbunătățirea respirației. În timp ce periajul dentar vă asigură o înlăturare a plăcii bacteriene din cavitatea bucală în proporție de 50%, dacă veți adăuga în igiena orală și ața dentară, 70% din placă va fi garantat înlăturată. Placa bacteriană este principala cauză a apariției cariilor, dar şi a altor afecțiuni stomatologice ce pot cauza chiar pierderea dinților, de aceea utilizarea zilnică a aţei dentare este esențială.

Cum să folosim corect ața dentară?

Recomandarea stomatologilor este să folosiți ața dentară o dată pe zi, imediat după ce v-ați spălat pe dinți, timp de aproximativ 3-4 minute. Știm că pentru unii este greu să se obișnuiască să o utilizeze zilnic, însă pentru o igienă orală completă, trebuie să includeți pe lista Dumneavoastră și ața dentară. Înlăturarea cu atenție a resturilor de mâncare și a plăcii bacteriene este deosebit de importantă, mai ales pentru persoanele care au aparate dentare, implanturi sau punți.

  • Rupeți o bucată mai mare de ață dentară (de vreo 30-40 cm) și înfăşuraţi capetele în jurul degetului mijlociu de la fiecare mână, lăsând 3-5 cm de ață dentară liberă pentru lucru.
  • Mişcaţi aţa dentară cu atenție în sus şi în jos între dinţi, ţinând-o drept între degetul mare şi degetul arătător. Asigurați-vă că ața alunecă pe tot spațiul dintre dinți, astfel încât să curățe și suprafața dintre dinte și gingie.
  • Curbaţi apoi aţa uşor la baza fiecărui dinte (în forma literei C), pentru a curăţa sub baza gingiei. Nu rupeţi şi nu forţaţi aţa, pentru că riscați să răniți gingiile.
  • Curăţaţi fiecare dinte cu o altă porţiune curată a aţei.
  • Scoateți cu atenție ața dintre dinţi și clătiți-vă bine cu apă pentru a elimina reziduurile alimentare și cele din placa bacteriană.

ata

Ce tip de ață dentară să folosim?

Ața dentară poate fi din nailon (multifilament) sau din PTFE (monofilament). Aţa din nailon poate fi, la rândul ei,  cerată sau nu, cu sau fără arome. Fiind compusă din mai multe fire de nailon, se poate rupe sau desface mai uşor, în special dacă o folosim în spaţii interdentare înguste. Ața monofilament (PTFE) alunecă mai uşor între dinţi, inclusiv în spaţiile înguste, şi este practic imposibil de desfăcut, însă atunci când este folosită corect, orice tip de ață dentară este eficientă în îndepărtarea plăcii bacteriene şi a resturilor de mâncare.

Sursă foto: http://www.colgate.ro

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s