Un zâmbet frumos și sănătos începe cu un periaj dentar corect

_

Un zâmbet frumos și sănătos este unul dintre lucrurile la care visăm cu toții. Primul pas însă pe care trebuie să îl facem spre acest obiectiv se referă la menținerea unei igiene dentare riguroase.

Igiena dentară sau profilaxia, cum este cunoscută ea în limbajul de specialitate al stomatologilor, este piatra de temelie a întregului proces de îngrijire a cavității bucale. O igienă dentară minuțioasă și corectă ne va asigura atât din punct de vedere estetic, cât și  din punct de vedere al sănătății orale, care la rândul ei, influențează starea de sănătate generală a întregului organism. Bacteriile și microbii pot trăi în cavitatea bucală provocând carii și gingivite, iar în cazurile mai grave, se poate ajunge chiar la boala paradontală. Toate acestea pot fi însă prevenite dacă respectăm o igienă orală corectă, atât personală, cât și profesională.

Igiena dentară personală implică periajul dentar corect și regulat, folosirea aței dentare și a apei de gură și nu în ultimul rând respectarea unei alimentații sănătoase. Igiena orală profesională se realizează în cadrul cabinetelor stomatologice și se referă la controalele periodice, la periajul dentar profesional și la detartraj.

Pentru astăzi, vă propunem să ne concentrăm mai întâi și să discutăm despre igiena dentară personală, pe care cu toții o putem respecta în mediul nostru privat, mai concret despre periajul dentar:

Periajul dentar este cel mai important aspect al igienei orale și deși pare un lucru atât de banal și comun, pe care oricine poate să îl facă,  nu toată lumea știe cum să realizeze un periaj corect al dinților.

Tehnica unui periaj corect:

1

      Înclinaţi periuţa la 45º faţă de baza gingiei şi efectuaţi mişcări verticale și ușor rotatorii dinspre gingie spre marginea dinţilor. La nivelul suprafețelor ocluzale ale dinților (partea dintelui cu care mușcăm) se execută mișcări dinspre obraz spre limbă.

_

_

2

 _    

     Periaţi apoi uşor suprafaţa exterioară, interioară şi ocluzală a dinților, cu mişcări înainte-înapoi.

_

_

3     

       Periaţi cu grijă limba și cerul gurii pentru îndepărtarea bacteriilor şi împrospătarea respiraţiei.

_

_

Nu apăsați foarte tare pentru a nu afecta smalțul și gingiile!

_

Durata unui periaj dentar corect este de aproximativ 3-5 minute, iar pentru persoanele care prezintă lucrări dentare mobile, acestea se îndepărtează înainte de periaj și se spală separat cu periuța și pasta de dinți, restul dinților din cavitatea bucală curățându-se după tehnica mai sus prezentată.

Periajul corect se face de minim două ori pe zi (dimineața și seara), însă de preferat este să se realizeze de trei ori pe zi (incluzând și masa de prânz).

Un lucru deosebit de important atunci când vorbim de periajul dentar se referă la alegerea periuței și a pastei de dinți. În ceea ce privește periuța de dinți, recomandarea noastră este să optați pentru periuțe cu peri nu foarte duri pentru a nu provoca leziuni la nivelul gingiei. Periuța de dinți trebuie schimbată constant, când începe să se uzeze, cel puțin o dată la trei luni. Puteți opta pentru periuțe manuale sau periuțe electrice, însă trebuie să știți că un periaj manual corect poate egala un periaj cu periuțe electrice. În ceea ce privește pasta de dinți, indiferent de marca pe care o preferați, sfatul stomatologilor este de a folosi o pastă cu flour sau o pastă de dinți cu proprietăți specifice, în funcție de nevoile Dumneavoastră (ex: pasta de dinți pentru dinți și gingii cu sensibilitate crescută).

Sursă foto: http://www.colgate.ro

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s